ROMA II

FONTANA DI TREVİ (Aşk Çeşmesi)

Sadece türkler tarafından aşk çeşmesi olarak bilinen bu çeşmenin adı aslında üç yolun birleşiminde olduğu için trevi fountain olarak bilinir.üç yeraltı su yolunun bu noktada toplanmasının isminin nedeni olduğu iddiası da vardır. Roma'da Poli Sarayı'nın bir kenarına Nicolò Salvi tarafından Klasik ve Barok karışımı olarak yapılmış, dünyadaki en ünlü çeşmelerden birisidir. Nicola Salvi tarafından tasarlanan çeşme 1762 yılında tamamlanmıştır. Bernini’den çeşmenin yenilenmesini istemiştir.  Bernini sadece çeşmenin yönünü Quirinal Sarayı’na doğru çevirerek Papa’nın bu görüntünün tadını çıkarmasını sağlamıştır. MÖ 19. yüzyılda inşa edilen bir su kemeri olan Aqua Virgo’nun sonuna inşa edilmiştir.Büyük dikdörtgen şeklindeki çeşmenin havuz kısmı da mevcuttur.Trevi Çeşmesi üstündeki temel figür deniz tanrısı Neptün’dür. Neptün’ün iki yanında iki tane Triton vardır. Birisi bir deniz atına diğeri daha sakin bir hayvana liderlik ederken görülür. Bu ise denizin değişen halini sembolize eder. Çeşmenin ilk katlarından birinde bulunan kız figürü ise su kemerine adını veren bakireyi temsil etmektedir. Kayalık bir kısmı da olan deniz kenarı Trevi Çeşmesi’nde canlandırılmaya çalışılmıştır. Figürler arasında Poseidon’un bir arabayı sürerkenki hali de vardır. Dört sütununda soldan sağa şu alegorik heykeller vardır: “Meyve Bolluğu”, “Tarlaların Verimliliği”, “Sonbaharın Zenginliği” ve “Bahçelerin Zenginliği”. Efsaneye göre çeşmeye bozuk para atan kişi bir gün Roma’ya dönecektir. Atılan bu paralar belirli aralıklarla toplanarak yardım kuruluşlarında kullanılmaktadır. İnanışa göre sağ elle sol omuz üstünden Trevi Çeşmesi’ne para atmak kişiye iyi şans getirir. Bir bozuk para atmanın bir gün Roma’ya dönüleceğine, iki tane bozuk para atmanın Romalı güzel bir kıza aşık olunacağına, üç tane bozuk para atmanın ise Roma’da birisi ile evleneceğine işaret ettiğine inanılır. 

Trevi çeşmesi ile İspanyol merdivenleri arası yürüme mesafesi 10 dakika.

İSPANYOL MERDİVENLERİ
Fransız kilisesi Trinita dei Monti ile ünlü Spagna (İspanya) Meydanını birbirine bağlar.
1723 – 1726 yılında yapılan merdivenler Francesco de Sanctis tarafından tasarlanmıştır. 
Kelebek şeklindeki dizaynı ile İspanya Meydanı, dünyadaki en ünlü şekillerden biridir. Roma barok stilini yansıtan bu meydan, Rönesans döneminde daha çok popüler bir yerdi. Eski yazarların ve sanatçıların buluşma noktası olan meydanda ayrıca çok şık oteller de bulunmaktaydı. 17. yüzyılda Trinita dei Monti Kilisesi’nin adı meydana verilse de sonrasında İspanya elçisinin burada yaşamasıyla yine “İspanya Meydanı” adını almıştır.
Merdivenlerin önündeki “Barcaccia” olarak bilinen bot şeklindeki çeşme, Papa Urbano VII’nın Bernini’ye verdiği emirle Fransız kralı ile yapılan anlaşmanın anısına yapılmıştır. Pietro Bernini ve Gian Lorenzo tarafından inşa edilen bu çeşme de meydanın tamamlayıcı unsurlarındandır. Lorenzo sonrasında da Roma’da barok tarzı birçok esere imza atmıştır. Ayrıca Barcaccia’nın yapılışının bir başka amacı Tiber Nehrinde 1598 yılında meydana gelen sel felaketini anmaktır.  İspanyol Merdivenleri yazın yılda bir kez olmak üzere ünlü bir moda şovuna ev sahipliği yapar ve basamaklar catwalk için kullanılır.
En görkemli Roma sokakları İspanya Meydanı’na çıkar. Burada ve yakınlarında Prada, Gucci, Valentino gibi moda devi markaları bulabilirsiniz. 
PİAZZA VENEZİA
ihtişamlı beyaz bina İtalya'yı birleştiren ilk kral II. Vittorio Emanuele'ye adanmış bir anıt. İçinde İtalya'nın eski bayrakları, asker kıyafetleri, Vittorio'nun heykelleri var.Çok güzel bir bina. Yukarıya çıkıldığında da hoş bir manzarası var. Giriş ücretsiz.Birinci kattaki 16 sütun İtalya'nın 16 bölgesini simgeliyor.Sütunların iki yanında "Kentin Bağımsızlığı" ve "Birleşmiş Halk" yazar.Heykel ise Roma'nın koruyucu Tanrıçası "Dea Roma".Bu anıt hükmeden rejimin tüm özelliklerini ve nasıl bir İtalya'nın planlandığını yansıtır.Vatikanla ilgili hiçbirşey yok çünkü 1871 sonrası rejim Papalık yönetimini reddeder.
Bu alana yakın bir yerde İtalya sokaklarında olduğumuzu hissettiren bir sokak sanatçısı..




PİAZZA DEL POPOLO

Piazza'nın tam ortasında Mısır dikilitaşı vardır. Bu dikilitaş Firavun Ramses II 'ye övgüleri anlatır.
Piazza del Popolo’ya orijinal şeklini Fransız asıllı Romalı mimar Giuseppe Valadier 1809 – 1816 yılları arasında vermiştir. 1834 yılında Valadier tarafından tekrar inşa edilmiştir. Valadier, meydana bir obelisk ve dört havuz eklemiştir. Bu obelisk, Augustus zamanında Mısır üzerinde kazanılan zaferi kutlama amacıyla Roma’ya getirilen ilk obelisktir. Orijinal yeri Circus Maximus olmasına rağmen sonra buraya yerleştirilmiştir.
Piazza del Popolo Roma'nın en ünlü toplanma meydanıdır.Adını meydanda yer alan Santa Maria del Popolo Kilisesi'nden almaktadır. Bununla birlikte Piazza del Popolo, "halk meydanı" anlamı taşımaya başlamıştır.
Meydanı Neptün Çeşmesi ve Obelisk çeşmesi süslemektedir. Bir tarafından "Villa Borghese"e giden "Pincio" tepesine çıkılmaktadır.
Kuzeyden bakıldığında  "Trident " denilen görüntü karşımıza çıkar.Burada 'ikiz kiliseler' yer almaktadır. İkiz kiliseler “Santa Maria dei Miracoli” ve “Santa Maria in MontesantoBu kiliseler birbirnin tıpatıp kopyası sanılır, ancak sadece küçük detaylarla fark yaratmaktadırlar.
Meydandaki çeşmeler, kiliseler Barok tarzındadır. Kimi zaman pop konserlerine, siyasi olaylara, gösterilere ve yeni yıl kutlamalarına ev sahipliği yapar.
SANTA MARIA DEL POPOLO
Meydan adını kuzey girişinde yer alan bir Rönesans kilisesi Santa Maria del Popolo'dan alıyor. Kilise bölgede gezdiği söylenen Neron'un hayaletini defetmek için yapılmış. Kilise barok stilde, içinde önemli ressamların eserleri var.
Chigi şapelini Rafaello inşa etmiş. Bernini'nin ikİ güzel heykeli;1.Habakkuk ile Melek 2.Daniel ve Aslan var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder